Günümüzde teknolojinin gelişmesi ile beraber doğal yollarla çocuk sahibi olamayan kişiler için farklı tedavi yöntemleri sunmaktadır. Tüp bebek tedavisi kapsamında gerçekleştirilen yardımcı uygulamalar gebelik şansını önemli ölçüde arttırmaktadır.
Özellikle son yıllarda tüp bebek tedavisinde uygulanmaya başlayan PRP yöntemi de bunlardan bir tanesidir. PRP yönteminde anne adayının kanından elde edilen trombosit açısından zengin plazma tekrardan anne adayına enjekte edilerek tüp bebek tedavisinde başarı oranı arttırılabilmektedir.
Ancak PRP tedavisi tüp bebek tedavisi gören her hastaya uygulanamamaktadır. PRP işlemi için en uygun kişiler yumurtalık rezervi yetersiz olan ya da rahim zarı istenilen seviyede olmayan kişilerdir.
Yumurta Sağlığına Yararları
Yumurtalık rezervi kötü durumda olan ve bir yıldan uzun süredir adet görmemiş hastaların tüp bebek tedavisinde PRP işlemi tercih edilebilmektedir. PRP işleminde hastanın kanından elde edilen trombosit ve büyüme faktörleri açısından zengin plazma ultrason yardımı ile yumurtalıklara enjekte edilmektedir.
İşlem sonrasında burada durağan olan kök hücrelerde büyüme meydana gelmektedir. Ayrıca serim AMH ve FSH düzeyleri bozuk olan hastaların da AMH ve FSH düzeylerinde düzelme görülmektedir. PRP uygulamasından yaklaşık 2.5 ay sonra gerçekleştirilen yumurta toplama işleminde sağlıklı ve kaliteli yumurtalar elde etmenin önü açılmaktadır. Bu sayede tüp bebek yöntemiyle gebelik şansında da artış elde edilmektedir.
Rahim Zarında Olgunlaşma
Tedavinin başarısızlıklarından bir tanesi de embriyonunu rahim zarına tutunamamasından kaynaklanmaktadır. Daha önce geçirilen enfeksiyonlar, rahim içi operasyonları ya da kürtaj işlemleri rahim zarının incelmesine neden olmaktadır. Visit sexhay.
Embriyo rahim zarına tutunamadığında ise düşük meydana gelmektedir. Ancak PRP içerisinde yer alan büyüme faktörleri rahim zarının olgunlaşmasına yardımcı olmaktadır. Rahim zarı istenilen seviyeye geldiğinde ise embriyonun zara tutunma şansı önemli ölçüde artmaktadır.
Rahim zarı kalınlığının yeteri seviyede olmadığı hastalarda PRP işlemi embriyo transferinden yaklaşık olarak 3 ile 5 gün önce uygulanmaktadır. Bu işlemde herhangi bir anestezi uygulamasına gerek kalmamaktadır ve son derece acısız gerçekleştirilmektedir. İşlem sonrasında rahim zarı gelişimi uyarılmış olmaktadır.