Tüp Bebek Tedavisinde PRP Uygulaması Öncesinde Hangi Muayene ve Testler Yapılır?

Günümüzde çevresel, genetik ve fizyolojik faktörlerden dolayı birçok çift doğal yolla çocuk sahibi olma konusunda sınırı yaşamaktadır. Bu sebeple her yıl birçok kişi çocuk sahibi olmak amacıyla tüp bebek tedavisi görmektedir.

Tüp bebek tedavisi infertilite problemleri yaşayan çiftlerin çocuk sahibi olabilme şansını önemli ölçüde arttırmaktadır. Ancak bazı durumlarda tek başına tüp bebek uygulaması yeterli olmayabilmektedir. Bu nedenle tüp bebek tedavisi ile gebelik şansını arttırabilecek bazı yan uygulamalarda bulunmaktadır. Bunlardan en yenilerinden bir tanesi de PRP işlemidir. Yapılan araştırmalara göre PRP işlemi ile tüp bebek tedavisinde başarı %60 oranında artış göstermektedir.

PRP İşlemine Hazırlık

PRP uygulaması yapılamadan önce anne adayının yumurtalık rezervi kontrol edilmektedir. Ayrıca ultrason ile rahim içi bulgular da gözlemlenmektedir. Yumurta rezervi hakkında bilgi verecek testlerin yapılması gereklidir. Tüm bu testlerin sonucunda anne adayına PRP işlemi yapılıp yapılmayacağına karar verilmektedir.

AMH ve FSH düzeyi bozuk olan ve neredeyse bir yıldan uzun süredir adet görmemiş olan kadınlara PRP işlemi uygulanabilmektedir. PRP testi hem rahim zarı kalınlığını arttırmak için rahim içerisinde hem de yumurta kalitesini arttırmak için yumurta içine yapılmaktadır. Bu işlem anneden alınan kandan elde edilen zengin plazmanın tekrar anneye enjekte edilmesi ile gerçekleştirilmektedir.

PRP Kimlere Uygulanabilir?

Tüp bebek tedavisinde PRP uygulaması özellikle rahim zarı kalınlığı istenen seviyede olmayan hastalara uygulanmaktadır. Bu uygulama ile beraber rahim zarının kalınlaşması ve embriyonun bu zara tutunması hedeflenmektedir. Rahim zarı enfeksiyon, biyopsi ya da çeşitli diğer operasyonlar nedeniyle incelebilmektedir. Bu nedenle embriyo rahim zarına tutunamamakta ve gebelik elde edilememektedir.

Zarın gelişiminin uyarılması için embriyo transferinden 3-5 gün önce PRP uygulaması gerçekleştirilmektedir. Aynı zamanda yumurta kalitesi ve rezervi düşük olan kişiler için de PRP uygulanabilmektedir. PRP işlemi ile yumurta hücresi içerisinde durağan şekilde bulunan kök hücrelerin büyümesi tetiklenmektedir. Yumurta rezervi düşük olan ya da bir yıldan uzun süredir adet görmemiş kadınlarda PRP uygulaması kaliteli yumurtalar elde etme şansını önemli ölçüde arttırmaktadır.

.